Tore Østergaard

formand DFU

01-08-2020

Formanden har ordet august 2020

2020 er afgjort et anderledes år! Coved 19s indtog i hele verden har forandret meget – noget måske for altid, andet i en periode. Hvem skulle tro, vi skulle se topfodbold fra hele verden i tv – på tomme stadions med højtalerlyd? Og hvem skulle have troet, der ikke skulle spilles fodbold i Danmark i stort set hele foråret? Heldigvis ser det bedre ud mange steder – og godt i Danmark. Så fodbolden kom i gang inden sommerferien – de øverste rækker spillede færdig – og bredden spillede cup og miniturnering. Breddens turnering starter den 8. august. Det er vigtigt, vi i efteråret stadig viser respekt for Covid 19 og derfor følger de guidelines, der er opstillet – også når det gælder fodbolden.

 Efter nogle år med store ændringer i fodboldreglerne slap vi i år for de store ting. Det er godt. For det har slet ikke været let at få de nye tolkninger oversat til praksis – og det har ikke altid været let at opnå forståelse og enighed mellem dommere, trænere og spillere. Nu får vi et år uden de store ændringer. Lad os håbe, det giver færre frustrationer og konflikter om dommernes kendelser.

 DBU har på en god og overskuelig måde lavet et web-baseret materiale til dommerne, der gennemgår de få justeringer, der er i fodboldloven. Man kan sige, det er præciseringer og så en videreførsel af tankesættet om, at fodboldloven skal være logisk og til at forstå ” What does football expect”. Jan Carsen har i Carlsens Klumme behandlet ændringerne – og i flere tidligere klummer er dele af loven grundigt behandlet. Carlsens klumme er altid et besøg værd – fodboldloven og dommernes vilkår beskrives og tematiseres på en praktisk og spændende måde.

Dommerne har i foråret holdt træningen ved lige – men det blev jo ikke til mange kampe. Derfor starter en del dommerklubber med lokale samlinger for dommerne, hvor hele loven repeteres – og praktiske tolkninger gennemgås. Det sker i samarbejde med DBU bredde, idet DFU og DBU har aftalt en såkaldt ”fastholdelses- og kompetencepulje”, der finansieres af DBU. Midlerne skal bruges lokalt som en del af indsatsen for at sikre dommere nok, der er kompetente på niveauet.

Mange unge mennesker har i disse dage modtaget besked om deres nye studiested. Og både København og Århus har vækst i studiepladser. Det er godt for meget – men ikke nødvendigvis for fodbolden alle steder i Danmark. Jeg ved, mange dommerklubber har måttet sige farvel til unge flittige talentfulde dommere, der nu flytter for at studere. Jeg håber, de fortsætter dommergerningen under studierne – det er der heldigvis mange gode grunde til. Og dommerklubberne i studiebyerne er klar til at tage imod. Men det udfordrer i andre dommerklubber, hvor der pludselig mangler dommere i flere indplacerede rækker. Det er ikke et nyt fænomen, men i år ser det ud til at være mere udbredt end normalt. Samtidig har den nye dommeruddannelse med et højere antal aspiranter jo ikke slået igennem endnu, så det bliver nok et presset efterår, hvor mange dommere får rigtig travlt. Lidt af presset kan nok løses, hvis klubberne vil spille på andre tidspunkter end lørdag eftermiddag – men det slider på dommerne og øger risikoen for skader.

DFU og DBU drøfter løbende, hvordan vi kan fastholde flere dommere. Det er jo et mere langsigtet projekt. Men det er afgørende, der fra alle sider tænkes på det, også i fodboldklubberne hos spillere, trænere og forældre. For fodbold er altså ikke det samme uden en dommer.

Jeg er sikker på, vi alle glæder os til efterårets kampe. Pas godt på jer selv og hinanden.

 

Tore