Vælg en side

Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

01-06-2020

 Det har været et underligt forår uden fodbold. Nu ruller bolden heldigvis igen i de bedste rækker – og mon ikke det i juni bliver muligt at spille breddefodbold igen? Masser af fodboldspillere og dommere er klar – og DBUs lokalunioner har også kampprogrammer klar for pokalkampe og træningsturneringer.

Men Superligaen afvikles uden tilskuere – og det er meget anderledes for alle aktører – også dommerne. Når tilskuerne ikke fylder stadion med støj kan alt kommunikation mellem spillere, trænere og dommere høres på en uvant måde. Og det stiller krav til kommunikationen.

 IFAB kommer jo med ændringer til fodboldloven hvert år. Ændringer, der normalt træder i kraft den 1. juli. I år er ændringer små – faktisk meget små. Men de seneste års store ændringer ”spøger” endnu – ikke mindst forståelsen af frispark / ikke frispark i hands situationer – og også om det medfører advarsel. Her i sommerpausen skal alle dommere gennemføre et kursus i de få nye ændringer – men også repetere og arbejde videre med tolkningerne af de seneste års ændringer.

Superligaen er i gang igen. Ingen tvivl om, det glæder rigtig mange. Selvfølgelig savner vi at komme på stadion – stemningen og måske også en pølse og fadøl. Men dejligt er det, at vi er i gang. Der er sagt og skrevet meget om betydningen af manglende tilskuere for holdene. Et andet område, der skal iagtages af alle aktører er, at den kommunikation og jargon, der er i kampene mellem spillere, trænere og dommere nu kan høres af alle – og måske også kan høres på TV. Det stiller krav til kommunikationsformen – og den jargon, der anvendes. Så der er for alle aktører endnu en faktor at koncentrere sig om. Der foregår rigtig meget kommunikation i en superligakamp – også skarpe og kvikke bemærkninger. Og fordi det hele jo går hurtigt, er dialogen ofte også kort og kontant. Alle, der ikke er en del af det – og ikke har oplevet det, kan blive overraskede – og måske dømmende. Det er – og har altid været en del af spillet, men når det nu pludselig let spredes til alle hjemme i stuerne bør jargonen og de kvikke bemærkninger nok justeres. Og det tror jeg, alle, både trænere, ledere, spillere og dommere er opmærksomme på.

Lad os håbe, tilskuerne er tilbage og på plads, når superligaens nye sæson starter efter sommerferien. Og lad os håbe, breddefodbolden kommer i gang her i juni. Det kræver forsamlingsforbuddet hæves til mere end 30 – helst 50, og det kræver, at sport med fysisk kontakt bliver tilladt. Begge dele tror og håber jeg er realistisk! Dommerne har hele foråret holdt sig i fysisk form, løbetrænet, cyklet og knoklet på. Jeg ved, dommerne vil tage fat i lovbogen, så snart udkald til kamp kommer, så alle er skarpe også på den del. Og jeg ved, vi alle glæder os.

Det bliver for alle fodboldinteresserede lidt nemmere i efteråret. Der er nemlig ikke væsentlige ændringer i fodboldloven i år. Men der har også været rigeligt de seneste år! Så rigtig dejligt, vi ikke igen skal indarbejde en masse nyt. Og det er også godt for alle de, der interesserer sig for fodbold, at der ikke kommer overraskelser i kendelser. Vi kunne i efteråret 2019 mærke, der var både usikkerhed og ikke altid forståelse for visse af de nye regler – og der var naturligt også lidt usikkerhed hos dommere ind i mellem – simpelthen fordi kurser og instruktioner aldrig kan komme rundt om alt det, der sker i en kamp – og også, at situationer kan opleves forskelligt. Nu har vi lovmæssig ro det næste årstid. Dejligt!

Men noget nyt sker der. For i Superligaen indføres VAR, når den nye sæson starter. Dommernes uddannelsesprogram er intenst hen over hele sommeren. VAR skal være en styrkelse i kampafviklingen, det skal øge sikkerheden for den rigtige afgørende kendelse, det skal virke hurtigt, det skal ikke ødelægge underholdningsværdien eller skabe mange nye pauser ,og det skal fungere ensartet i alle kampe. Og det er uden tvivl krævende! Ting bliver ikke altid soleklare, fordi det ses på TV, det ved vi. Derfor arbejder dommerne så hårdt med hele tilgangen og systemet, så det bliver så værdifuldt som muligt. Vi har alle en holdning til VAR – fra meget positiv til meget skeptisk. Dommerne er grundlæggende for alle tiltag, der gør dommerne bedre og sikrer de rigtige kendelser. Og VAR er med sikkerhed kommet for at blive. Og derfor er jeg glad for den energi, træning og uddannelse, der netop nu sker for at få mest muligt ud af VAR.

Rigtig god fornøjelse med sommerfodbolden!

Tore