Vælg en side

Fodbolden ligger stille….

og det betyder, at vi som dommere mangler noget vigtigt i hverdagen eller måske nærmere i week enden. Vi har ingen kampe, der kan holde os skarpe, vi skal holde afstand og kan ikke mødes og tale om de seneste oplevelser (eller finde de gode gamle historier frem igen), drøfte teori,…..

Fra DFU’s side vil vi forsøge at hjælpe både dommere og alle andre med interesse for spillet med at holde sig i form i forhold til reglerne. Derfor har vi lavet en række spørgsmål til fodboldloven. Har du problemer med at svare, kan du finde loven her: https://danskefodbolddommere.dk/wp-content/uploads/2019/07/fodboldloven_2019_2020.pdf

A)    Gult hold har erobret bolden og er i gang med et lovende angreb midt oppe på modspillernes halvdel. Gul målmand er blevet sur på en modspiller, der står nogle få meter fra guls målmand i det gule holds straffesparksfelt. Gul målmand tager sin handske af og kaster den i hovedet af modspilleren – det ser dommeren, og hvad nu?

Klik her for svaret

Straffespark og udvisning af målmand

B) Grøn nr. 8 dribler ind i straffesparksfeltet ude i den ene side, og har gang i et lovende angreb. Forsvarsspilleren tager fat i grøn nr 8’s trøje og holder ham, således at bolden løber ud over mållinjen – hvad dømmes nu?

Klik her for svaret

Straffespark og advarsel til forsvarsspilleren.

C1) Samme situation som i spørgsmål B, men denne gang forsøger forsvarsspilleren at prikke til bolden med foden. Han rammer få centimeter ved siden af bolden, men kommer derved til at spænde ben for angriberen inde i straffesparksfeltet?

C2) Hvorfor er der denne forskel?

Klik her for svaret

Straffespark. Hvis forseelsen var sket uden for straffesparksfeltet, skulle der også falde en advarsel.

Klik her for svaret

Bremses et lovende angreb i straffesparksfeltet med fx et benspænd, hvor forsvareren er lige ved at nå bolden, skal der ikke gives advarsel. Den skal kun gives, hvis det var en oplagt målchance, der blev bremset på denne måde.

D) En forsvarsspiller spiller forsætligt med foden bolden til sin egen målmand. Målmanden, der befinder sig udenfor sit eget straffesparksfelt, dribler nu ind i straffesparksfeltet og samler bolden op i hænderne. Hvad skal der dømmes?

Klik her for svaret

Indirekte frispark – bolden er sidst spillet forsætligt med foden af medspiller, og derfor må målmanden ikke samle den op (spille den med hånd eller arm) i eget straffesparksfelt.

E) En forsvarer og en angriber befinder sig begge lige ud for den ene stolpe ved forsvarsspillerens mål. Bolden kommer ind fra hjørnespark. Begge hopper op for at heade til bolden. Forsvarsspilleren header til bolden og angriber i den forbindelse angriberen korrekt med skulderen, men med det resultat at angriberen falder ind i stolpen. Hvad skal der dømmes?

Klik her for svaret

Straffespark og advarsel til forsvarsspilleren. Der er tale om et hensynsløst angreb med skulderen.

F1) Rødt hold har spillet en bold ned mod blåt holds mållinje i retning mod hjørneflaget. Blå forsvarsspiller og rød angrebsspiller løber efter bolden. Blå forsvarsspiller når bolden først, og følger den ned mod mållinjen. Rød angrebsspiller kommer op bag blå spiller. To meter fra mållinjen stopper blå spiller nu op, og mens han kigger på at bolden passerer mållinjen, spærrer han modspillerens vej til bolden. Hvad skal der dømmes?

F2) Hvad er i øvrigt den anden betingelse, der skal være opfyldt for, for at man må spærre?

Klik her for svaret

Indirekte frispark til rød. Blå spiller spærrer og bolden er ikke inden for spilleafstand. 

Klik her for svaret

Front mod bolden

G) Der er hjørnespark til gult hold. Bolden sparkes langs jorden ind mod den forreste stolpe. Da bolden passerer straffesparksfeltets grænselinje angriber en forsvarsspiller en angriber med skulderen. De står på den af målfeltets linjer, der er vinkelret på mållinjen og nærmest det hjørne, hvor bolden sparkes fra. Forsvarsspilleren løber nu mod bolden sparker den langt op banen. Hvad gør du?

Klik her for svaret

Straffespark for et satset angreb med skulderen – bolden er ikke inden for spilleafstand, da forsvarsspilleren angriber angriberen med skulderen.

H) Hvor langt er forsvarsspilleren fra bolden, da han i det forrige spørgsmål angriber med skulderen?

Klik her for svaret

11 meter

I1)  Blåt hold er i angreb – blå nr.11 befinder sig i en off-sideposition tæt på målet. Blå nr. 9, der har bolden ca 10 meter uden for straffesparksfeltet sparker bolden hårdt mod mål. En forsvarsspiller, der står på kanten af straffesparksfeltet forsøger at blokere bolden, men rammer den skævt, så den ryger over til blå 11, der sparker bolden i mål. Hvad nu?

I2) Hvorfor?

Klik her for svaret

Du dømmer mål

Klik her for svaret

Forsvaresspilleren foretager en aktiv handling for at spille bolden, så der er tale om en ny spilfase hvor bolden kommer fra en modspiller

J) Der er begyndelsesspark. Grønt hold skal til at sætte spillet i gang. Grøn nr. 9 har placeret sig på modsatte halvdel for at sparke bolden tilbage til en af sine medspillere. Du fløjter, men inden grøn nr. 9 har sparket til bolden, kommer grøn nr.7 løbende og sparker bolden direkte ned i modspillernes mål. Hvad nu?

Klik her for svaret

Omspark – bolden er ikke sat korrekt i spil. Det er kun den spiller der tager begyndelsessparket, der må befinde sig på det andet holds banehaldel

K) Der er dømt frispark til rød lige uden for blås straffesparksfelt. Du har kontrol over situationen. Rød vil tage frisparket hurtigt, og da der sparkes er der en blå spiller, der kun står 3 meter væk fra bolden. Da bolden er ved siden af ham, stikker han benet ud, får fat i bolden og sparker den op til midten, hvor en blå angriber har frit løb mod røds mål. Hvad gør du?

Klik her for svaret

Får sat gang i en spurt op mod det andet mål. Blå har intet ulovligt gjort.

L) Der er dømt indirekte frispark til forsvarende hold i eget straffesparksfelt. Spilleren der vil tage frisparket, sparker den ind mod målmanden, men han er uopmærksom, og bolden triller forbi ham (han rører den ikke), og den fortsætter ind i målet. Det andet hold jubler – hvorfor?

Klik her for svaret

De har fået et hjørnespark (men tror formodentlig, at du dømmer mål?)

M) Bolden er på vej mod et tomt mål, lige inden den passerer målstregen rammer den en due, og derved ændrer bolden retning – dog kun ganske lidt og den ender inde i målet. Ingen forsvarsspillere blev forhindret i at spille bolden. Hvad nu?

Klik her for svaret

Du dømmer mål

N) Der er dømt hjørnespark. Orange 7 sparker og bolden rammer forreste målstolpe (uden at have rørt andre spillere) og ryger tilbage til orange 7.Han laver nu et flot skruet spark, hvor bolden ryger direkte ind i målet. Hvad nu?

Klik her for svaret

Du dømmer indirekte frispark til det andet hold for gentagelsesspil.