Vælg en side

Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

01-04-2019

Formanden har ordet april 2019

Formanden har ordet april 2019.

 Mange nye fodbolddommere starter i disse uger op på deres nye hobby. Dommerkursus og eksamen er bestået i vintermånederne – og nu gælder det så! Det er helt afgørende, at alle disse nye dommere får gode oplevelser fra start – og det kan vi alle i fodboldfamilien være med til at sikre! Blandt de nye, der starter i år, er der med stor sikkerhed både kommende divisions – og breddedommere, der i mange år vil få spændende, gode og hyggelige oplevelser som fodbolddommer. Lad os nu sammen gøre alt for, at rigtig mange nye dommere holder fast – også efter den første ofte lidt svære eller udfordrende tid. At være en god fodbolddommer kræver erfaring, vilje og lysten til at lære.

 I lørdags havde Peter, Susanne, Hasan og mange andre deres første kamp som uddannet og autoriseret fodbolddommer. Der er hen over vinteren uddannet flere hundrede nye fodbolddommere – og de fleste starter også som aktive dommere. Men mange – og alt for mange holder hurtigt op igen. Det går ikke – for dansk fodbold mangler dommere – og fodbold bliver altså et helt andet spil, hvis der ingen dommer er! Så lad os sammen i hele fodboldfamilien gøre det, der skal til, så både Peter, Susanne, Hasan og alle deres kolleger fortsætter som dommere – og kommer igennem de første udfordringer med rigtig gode oplevelser. Det er med fodbolddommergerningen som med det meste andet nye – det er svært i starten – og det kræver lidt vilje og tålmodighed!

Hvordan kan fodboldfamilien så hjælpe? På rigtig mange måder!

På det mere formelle plan skal alle nye dommere have vejledere påsat i de første kampe. Erfarne dommere, der kan hjælpe og vejlede med alt det praktiske – og komme med gode råd, så det hurtigt bliver nemmere. Og det er vigtigt – ja helt afgørende, at nye dommere har vejleder på i de allerførste kampe!

Dommerne har meldt sig ind i den lokale dommerklub. Det er en klog beslutning, for det er her, fællesskab og yderligere vejledning sker. Mange steder i landet samles de nyere dommere inden sæsonstart. Der er mange praktiske ting – også fif om den praktiske dommergerning. Og så er det hyggeligt at mødes med sine medkursister igen. Samlingen bør efter DFUs opfattelse ske i samarbejde mellem dommerklubberne og DBUs lokalunioner.

De første kampe er i ungdomsrækkerne. Fodboldklubberne kan virkelig gøre en forskel her – og medvirke til at sikre, der også fremover er dommere til kampene. Det gøres bedst ved at tage godt imod dommeren – og vise anerkendelse for, at man har mod på dommergerningen. Og så skal trænere og forældre vise respekt og støtte. Altså en positiv optræden både før, under og efter kampen. I fodboldklubberne skal man huske, det er hjælp til selvhjælp!

Efter de første kampe er dommerklubberne igen aktive med forskellige tiltag, samlinger, minikurser osv, og i sommerperioden afvikles der flere kurser for nye dommere i forbindelse med sommerens mange ungdomscups.

Alle erfarne dommere kan og bør bidrage ved at invitere nye dommere ind i fællesskabet – samvær i omklædningsrum, cafeteriaer eller på sidelinjen, hvor vi ser en kamp og kollega virke er meget værdifuldt.

Lad os nu få brudt mønstret – og fastholde Peter, Susanne, Hasan og alle de andre topmotiverede nye dommere. Netop det er der kun vindere ved.

Tore