Vælg en side

Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

01-03-2019

Formanden har ordet marts 2019

 Her i 1. kvartal møder alle landets aktive fodbolddommere ind til en aften, hvor de væsentligste ændringer og vigtige fortolkninger af fodboldloven gennemgås. I løbet af aftenen arbejdes med videoklip, masser af eksempler og der arbejdes hårdt for at sikre en fælles forståelse. Langt de fleste dommerklubber gennemfører også andre aftner og samlinger, hvor der arbejdes med fodboldloven i praksis, med at vurdere forsætlighed, med fordelsreglen, niveau for advarsler og udvisninger og andre emner indenfor praktisk dommergerning.

 Der afvikles i marts måned fysiske test for de indplacerede dommere, ligesom en teoretisk test i fodboldloven skal bestås. Jeg har i tidligere nyhedsbreve her på siden pointeret, hvor vigtig denne forberedelse til sæsonen er – og også, at jeg meget gerne ser et stærkere samarbejde mellem DBU og DFU herom.

 Men vi må ikke overse det faktum, at mens dommerne lærer det nye i fodboldloven – og er klar med skarpe vurderinger, så kender hverken spillere eller trænere som regel ikke – eller kun i begrænset omfang – til ændringerne. Og det er en stor udfordring!

 Jeg overværede en træningskamp i rækken U 17. Gode spillere på næsten højeste niveau. Midt i 1. halvleg befinder en spiller sig i offside position. Dommeren dømmer ikke, da spilleren helt korrekt ikke er strafbar. Situationen udvikler sig til en farlig chance – og kunne let have medført mål. Det forsvarende holds træner skældte højlydt ud på dommeren – helt uden grund – og kun fordi han ikke havde sat sig ind de regler, der gælder, og som er hele grundlaget for hans arbejde og funktion som træner. Spillerne troede nok mere på træneren end dommeren – og snart var kampen ganske svær at lede – med dumme frispark, brok og advarsler for usportslig opførsel. En sådan udvikling i en kamp er desværre ikke enestående!

Det er problematisk og uheldigt, når manglende kendskab til fodboldloven gør, at spillere og trænere opfører sig dårligt, og kampene derved bliver uskønne med ballade og støj!

Fodboldloven er en svær og visse steder kompliceret størrelse, det ved jeg godt. Og trænere skal bestemt kunne meget andet end loven for at være gode trænere. Men har man ikke sat sig grundigt ind i reglerne, så må det da forventes, at man som minimum heller ikke kommenterer og gør sig bedrevidende! Det er der bestemt også mange trænere, der ikke gør – ja langt de fleste. Og heldigvis. Men mange disciplinære sager kunne undgås, hvis klubbernes ledere og trænere var bedre klædt på – i især de nyeste lovændringer og tolkninger.

Dommerne har i år været på kursus med fokus på off-side reglen – hvornår man er strafbar, og hvornår man ikke er det. Og så har dommerne arbejdet intenst med forsætligheden omkring hands. Der er afgjort ikke frispark, bare fordi bolden rammer en spillers hånd. Men hvor mange trænere, ledere og forældre ved i virkeligheden, hvad der skal til for at dømme frispark for hands? Og det er nok her, der kommer allerflest ukvalificerede tilråd og protester!

Lad os for fodbolden skyld gøre noget ved det! DBUs lovgruppe har lavet et virkelig godt materiale vedr. netop off-side og hands. Og på bare et par timers kursus vil alle trænere, ledere, spillere og forældre kunne få en indsigt, der vil øge fornøjelsen ved arbejdet med fodbolden – og samtidig reducere protester og forkerte tilråb. Det vil være et fantastisk tiltag, hvis DBU og DFU i samarbejde tilbyder en række aftner rundt om i landet, hvor alle med kærlighed til fodbolden kan blive klogere på vigtige – men ikke helt lette dele af fodboldloven. Og I DFU er vi klar!

Nu er ideen præsenteret – lad os håbe, den kan blive virkelighed!

Tore