Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

01-10-2018

Formanden har ordet oktober 2018

Formanden har ordet oktober 2018

 Når jeg er på stadions hører jeg altid mange snakke om dommernes kendelser, beslutninger osv. Det er ikke altid negativt – og mange udtrykker rigtig stor forståelse for dommernes ofte vanskelige beslutninger. Men naturligvis reagerer rigtig mange negativt når en vigtig afgørelse går i mod dem. Det er naturligt – og også ok, så længe det foregår på en respektfuld måde. Over for spillere og ledere fastlægger fodboldloven rammerne for ordentlig opførsel – og konsekvenserne af at overskride dette – men udenfor banen er ansvaret den enkelte tilskuers – og klubbernes. 2 gode spørgsmål følger af dette

  • Hvad gør klubber og turneringsejere for at sikre gode forhold og respekt for dommerne før og efter kampen?
  • Kan vi gøre endnu mere for at gøre dommerne bedre?

 Rundt om i klubberne gøres mange steder et stort og flot arbejde for dommerne. Vi ved godt, kampene og resultaterne er det vigtigste for klubben, og derfor er det positivt, at så mange klubber viser både forståelse og overskud til også at give dommeren en positiv oplevelse. Det er afgjort med til at fastholde dommerne – og garanteret også til at gøre dommerens præstation på banen bedre – tryghed og positive rammer øger ganske enkelt koncentrationsevnen. Der er heldigvis masser af gode historier – og de fleste handler om små overkommelige ting, der viser respekt og interesse. Blandt de mange eksempler, jeg har hørt om, er bl.a. personlig velkomst på anlægget fra en leder / klubrepræsentant, en eller flere personer, der har lidt tid tilovers til dommeren, gode omklædningsforhold, kaffe, vand, frugt, altid en god og respektfuld tone både før og efter kampen – uanset resultat og et venligt tak for i dag.

Fodbold er ikke opfundet til dommerne – afgjort ikke, men spillet bliver bare noget rod og total ødelagt, hvis der ingen dommer er. Derfor er det så vigtigt med de gode rammer, så dommerne fortsat finder glæde ved at komme i klubberne og dømme. Også DBU arbejder tydeligt med denne tilgang. De klare budskaber til klubberne om at sikre dommerne gode vilkår og en god oplevelse – og de gode eksempler herpå er et rigtig godt tiltag.

Desværre møder vi dog fortsat også de klubber, ledere eller tilskuere, der slet ikke har forstået den fælles opgave. Jeg har hørt udsagn som, ”dommeren får sin alt for høje betaling for at dømme – så må han f…. også se at gøre det ordentligt” eller ”vi betaler ham for at komme – og rigeligt, så vi har gjort vores”. Intet er mere misforstået. Dommerne i breddefodbolden i Danmark får ikke løn for at dømme – men en omkostningsgodtgørelse, der skal dække alle de omkostninger, dommeren løbende har til tøj vask, træning, møder, samlinger osv.

Jeg vil gerne takke alle de klubber, der tager ansvaret for dommernes forhold alvorligt – og gør en indsats for at skabe rammer, der sikrer, vi også frem over har nok dommere. Jeg håber, de mange gode eksempler vil sprede sig endnu mere.

Kan vi så også gøre endnu mere for at gøre dommerne bedre? Ja, selvfølgelig. Derfor arbejder vi i Danske Fodbolddommere med mange tanker og ideer om tiltag, der på en god og billig måde også kan støtte både dommernes faglighed og fastholde dem. Vi er i god dialog med DBU herom, og også hos DGI og Dansk Firmaidræt er dette et vigtigt emne. I næste månedsbrev følger jeg op på dette.

De sidste ofte afgørende kampe i breddeturneringerne spilles den kommende tid. Det bliver spændende – og garanteret også udfordrende. God fornøjelse til alle!

Tore