Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

02-08-2018

Formanden har ordet August 2018

Man kan vist roligt sige, at sommeren har været varm og tør. Det betyder meget hårde baner. Mange sommercups er afviklet i det gode vejr. Hårde baner øger risikoen for skader. Måske er emnet skadesforebyggelse værd at tage fat i, når det efter efterårssæsonen igen er tid for de spændende møder og samlinger i dommerklubberne?

 

Efter et på mange måder spændende VM i Rusland er topfodbolden igen i gang i Danmark. Og snart følger bredden efter. I år er det heldigvis uden de store og betydende regelændringer. De praktiske vanskeligheder ved at samle alle landets dommere i sommerpausen er reel, men det betyder, at dommerne ikke er opdateret med eksempler og forklaringer på de nyeste regler. DBU har i år udsendt en ganske udmærket ”Læs let udgave” af regelændringerne. Og i år er det meste kosmetisk – eller tilpasninger, der kun yderst sjældent vil have betydning. Så langt så godt – men der må findes en løsning, hvor dommerne er korrekt uddannet i loven, når den ændres.

 

VM i Rusland bød på den nye tilgang, at video nu kunne anvendes til at ændre beslutninger under kampen. Det såkaldte VAR-system. I Danmark har vi i mange år benyttet video til læring – og med god succes. Om VAR-systemet var en succes under VM skal jeg ikke vurdere – men som altid krævede det noget indkøring. Mon ikke visse forhold bliver ændret inden næste store turnering?

 

Udviklersystemet, hvor dommerne møder en erfaren og uddannet udvikler, der giver feedback på ens præstation, er en uundværlig grundpille i hele dommersystemet. Den direkte og personlige feedback kombineret med selvevaluering og fremadrettede udviklingstiltag sikrer læring og udvikling. Men dette kan øges ret markant med anvendelse af videooptagelser. På topplan er det ret nemt, da TV sender mange kampe, men på talent og breddeniveau er videooptagelser en særlig opgave. Vi har i DFU i mange år ment, dette bør prioriteres – og prioriteres langt højere i dommernes udviklingsprogrammer, end det bliver p.t. Derfor har DFU uddannet videofotografer, der er klar til at optage kampe med fokus på dommerens virke. For os er det et logisk element i både nyere dommeres praktiske uddannelse og talentarbejdet. I DFU ved vi, at mange dommerklubber hjælper dommerne med videooptagelser – men vi ser gerne, at dette integreres som en fast del af dommernes praktiske uddannelse.

 

Vi glæder os alle til efterårets kampe – der nok starter på meget hårde og tørre baner. Så god fornøjelse til alle – og pas på bentøjet!

 

Tore