Tore Østergaard

Formand for Danske Fodbolddommere

01-06-2018

Formanden har ordet juni 2018

ET fantastisk forår med flot vejr afløses nu af en forhåbentlig også helt fantastisk sommer. VM i fodbold starter om 2 uger. Og samtidig skal alle de lokale serier afgøres i de ofte spændende og dramatiske sidste kampe. Som dansker glæder jeg mig til Danmarks kampe – og som fodboldelsker glæder jeg mig til det store setup og gode underholdning. Som fodbolddommer ser jeg frem til at overvære nogle af verdens bedste dommere top-performe i verdens mest afgørende og udfordrende landskampe.

 

Pinsen bød også på en del cups rundt om i landet – og hen over sommeren afvikles rigtig mange stævner. Det er en super mulighed også for dommerne til at få nye oplevelser og udfordringer – og naturligvis også til at deltage i det sociale fællesskab med kolleger og klubledere. Men, der er desværre også en bagside ved alt. I pinsen overværede jeg selv en cup – og talte med dommere, der havde dømt cups. Samstemmende var, at en del spillere og trænere åbenbart har fået den opfattelse, at dommere kan behandles med langt mindre respekt i en cup. En tendens, jeg håber, stopper igen hurtigt!

 

Ved VM for 4 år siden havde jeg den fornøjelse at være dommerfaglig ”debattør” online med DRs seere under kampene. Der var ganske stor interesse og mange spørgsmål og holdninger om dommerne og fodboldreglerne. Det er rigtig godt, der bredt i fodboldverdenen er interesse for også dommernes forhold. Jeg er sikker på, vi også ved årets VM får mange situationer, der vil give gode diskussioner rundt om. Men jeg håber også, den samlede presse, kommentatorer og studieværter vil sætte sig så godt ind i fodboldreglerne, at det, der fremstilles og konkluderes er i overensstemmelse med nyeste regelsæt. Og ellers har vi i DFU en række dygtige loveksperter med Jan Carlsen i spidsen, der gerne afklare tingene.

 

PÅ DFUs lukkede facebookgruppe for fodbolddommere er jeg sikker på, debatten også vil være stor. Det glæder vi os til. Og i passende omfang vil vi – når nødvendigt – bede nogle af vores loveksperter komme med input, så vi samtidig med topunderholdning og gode debatter også sikrer, vi lærer af det. Så er du medlem af en dommerklub – og ikke har meldt dig ind i facebookgruppen, så gør det nu!

 

På ungdomsfodboldniveau er sommeren tiden for mange cups og gode oplevelser for de unge mennesker. På banen handler det om vinde, men at være til cup handler også om kammeratskab og sammenhold. I de allerede afviklede cups dette forår har flere dommere haft en oplevelse af, at flere trænere, holdledere og forældre og også spillere mener, der er andre adfærdskrav overfor dommerne i sådanne stævner.

 

Da jeg overværede en pinsecup oplevede jeg trænere, der verbalt kommenterede dommeren og nærmest hidsede sit hold op mod dommeren – og når dommeren skred ind med korrekte advarsler, tog det bare til. Det passer slet ikke ind i CUP-tilgangen om kammeratskab, samvær, fairplay og spændende dage sammen! Spillere deltager vel ikke i Cuppen for at stå udenfor og kigge – og trænerne vel ikke for at stå flere baner væk og føle sig forurettet? Det bliver en langt bedre oplevelse, både sportsligt og socialt, når alle aktører påtager sig den fairplay ansvar og tilgang, der bør være i fodbold. Lad os håbe, Pinsen med det varme vejr (for varmt for nogle måske….) var en enlig svale og sommerens cups bliver i den rette fairplay ånd.

 

Rigtig god sommer.

 

Tore